Innholdsfortegnelse:

Knekker Fingrene: Er Det Farlig For Leddene?
Knekker Fingrene: Er Det Farlig For Leddene?

Video: Knekker Fingrene: Er Det Farlig For Leddene?

Video: Knekker Fingrene: Er Det Farlig For Leddene?
Video: Er det farlig å "knekke" fingerledd? 2024, Mars
Anonim

Å knekke fingrene er en vane som noen synes er irriterende og usunne, men andre synes lyden er ganske avslappende. Dessuten tror flertallet av mennesker at knekkende fingre kan utløse sykdommer som revmatisme og leddslitasje. Men hva sier vitenskapen?

Knekk fingrene: hvorfor gjør du det, og hvordan oppstår støyen?

knekke fingrene farer leddsykdommer
knekke fingrene farer leddsykdommer

Men til slutt, hvorfor knekke fingrene? Faktisk klarer forskere fortsatt ikke å avgjøre hvorfor. Imidlertid gjør noen mennesker det for å høre den knitrende lyden, andre for å slappe av i de anstrengte leddene. Når det gjelder lyden som oppstår under "sprekker", er forklaringen ganske enkel: synovialvæsken som er plassert mellom leddene våre, er fylt med små gassbobler. Og når vi knekker falangene, eksploderer sistnevnte og produserer derfor den berømte støyen. Det vil da ta 30 minutter før de vises igjen.

Kan fingersprengning forårsake revmatisme eller slitasjegikt? Hva sier vitenskapen?

finger sprekker farer helseforklaring
finger sprekker farer helseforklaring

Som allerede antydet, frykter et stort antall individer utviklingen av visse leddsykdommer på grunn av sprekker i fingrene. Er det sant ? Så for å sjekke om det er en slik kobling, undersøkte forskere ved University of Southern California håndbeinene til 28 pasienter på et sykehjem. Forskerne Robert L. Sweezy og Stuart E. Sweezy delte forsøkspersonene i to: den første gruppen besto av mennesker som aldri eller sjelden knakk fingrene mens deltakerne i den andre gruppen “knakk” ofte eller på daglig basis.

Resultatene av studien viste at det var fem pasienter med revmatisme i den første gruppen. Derimot led bare en deltaker i den andre gruppen regelmessig slitasjegikt. Ingen endring ble sett i beinene til andre deltakere i gruppen hans.

Etter omfattende analyse kunne ingen sammenheng mellom knekkende fingre og leddsykdom bevises.

Er knekkende fingre skadelig for leddene?

knekkende fingre ledd farer
knekkende fingre ledd farer

Selv om knusing av fingrene ikke har noen alvorlige konsekvenser for leddene, har medisinske eksperter ved Mount Carmel Mercy Hospital i Detroit, Michigan funnet ut at vanen kan føre til begrenset motoraktivitet i fingrene.



Anbefalt: